Friday, November 18, 2011

Rostade pumpafrön

Jag har älskat rostade pumpafrön ända sedan barnsben. Att se alla dessa härliga mellanöstern damer på somrarna, prata och framför allt äta sina pumpafrön medan de i god ro promenerar har satt sina spår!

Att sedan i vuxen ålder göra egna rostade pumpafrön kryddade med havssalt som ens barn gnager på... cirkeln sluts kan man säga! :)

Rostade pumpafrön kan man ha som snacks istället för chips. Ett nyttigare alternativ helt enkelt!

"Pumpafrön innehåller, precis som andra nötter, många olika och nyttiga mineraler. De nyttiga ämnena i pumpafrön är främst protein, fiber, järn, zink, kalium, magnesium och fosfor. I pumpakärnorna finns även kalcium, zink, selen och betakaroten."

Rostade pumpafrön
pumpafrön från urkärnad pumpa
olja
havssalt

Gör så här
Skölj pumpafrön i ljummet vatten för att få bort ev pumpakött.
Lägg dom på hushållspapper för att vattnet ska rinna av litegrann. Placera pumpafröna i en form och blanda med olja. Strö över havssalt och grädda i ca 200 grader, ca 10-15 minuter, rör om lite då och då. Låt svalna och smaka av om mer salt behövs.
Förvara pumpakärnorna i en tätslutande burk.

7 comments:

  1. vilken pumps säsong,
    nu kan äta pumpafrön spara lite till mig
    de smaka säkert bra:)

    ReplyDelete
  2. Bra idé, det gäller att ta vara på allt som pumpan har att erbjuda!
    Ha en fin helg Amy.

    ReplyDelete
  3. Härligt, det får mig att tänka på när man tar t-banan ut mot de mer färglada delarna av vår huvudstad, då händer det inte alltför sällan att det ligger små högar av pumpaskal, eller pipasskal på golvet i t-banan, :-)

    ReplyDelete
  4. Hihi väcker minnen! Min mamma gjorde alltid rostade pumpafrön. Hon sa att det var bra för hjärtat hihi!

    ReplyDelete
  5. Har sparat till dig mamma! :)

    Absolut Kim så är det, trevlig helg på dig också! =)

    Moma, precis! ;)

    Härligt Vardaxlyx! :-)

    ReplyDelete
  6. En god klassiker vi börjat med hemma är att rosta pumpafröna i stekpannan och hälla på lite shoyu efteråt; smaskens! Använde fröna från butternut squashen som jag använde till denna soppa :P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...